Tesztek és Hírek - Processzorhűtő tesztsorozat 1.rész

merlin
Kedves olvasóink. Ezennel megkezdjük a nagy processzorhűtő összehasonlító tesztsorozatunkat, ami azt jelenti, hogy rendszeresen készítünk újabb és újabb cikkeket különböző processzorhűtőkről. Ennek a tesztnek az elsődleges célja, hogy megkönnyítse az ideális processzorhűtő kiválasztását, ezért a legegyszerűbb gyári hűtőktől kezdve, a legfelső kategóriás hűtőkig kipróbáljuk az összes népszerű, hazánkban beszerezhető típust.

 

Mivel ez egy elég hosszúra elnyúló teszt lesz és a processzorhűtők is meglehetősen sokfélék, gondosan meg kellett választanunk a platformot és a tesztkörnyezetet egyaránt, ezért esett a választás egy alagsori helységre és egy Intel LGA775-os platformra. Mivel az időjárás folyamatosan változik így a környezeti hőmérsékletet elég nehéz lenne egy szobában mindig állandóan tartani, viszont a kiválasztott helységben az állandó 22C° hőmérséklet ideális a tesztek elkészítéséhez. Valószínűleg sokakban felmerült a kérdés, hogy miért éppen régi 775-ös processzorral végezzük a tesztet, amikor ez a platform már leáldozóban van. A válasz egyszerűen az, hogy a tesztelendő processzorhűtők között bizony előfordul néhány darab, ami még nincs felkészítve az újabb Intel foglalatokra való felszerelésre, ezért egyszerűen nem lehetne elvégezni velük a tesztet.

A tesztprocesszorunk egy Intel Pentium D 3.2GHz-es Confidential kétmagos processzor ami, képes akár 160W-os teljesítményfelvételre is, ezért nem kétséges, hogy minden hűtőt képes úgy megdolgozni, hogy azok kimutassák foguk fehérjét.

cpu

Mivel a tesztprocesszort az EKL AG bocsátotta rendelkezésünkre látható rajta egy apró bevágás, amibe egy vékony hőmérő csíkot lehet beilleszteni így pontosan megállapítható a processzor hőmérséklete.

cpustat

Az előző, kisebb cikkünk elkészítésekor, a Prime95-öt használtuk a processzor fűtésére és olvasóink visszajeleztek, hogy van annál sokkal jobb is, ezért most sokféle CPU stressz programot kipróbáltunk és végül az AIDA64 FPU tesztje mellett döntöttünk, ugyanis semmilyen más programmal nem sikerült annyira befűtenünk a processzort mint az AIDA64 FPU tesztjével. Ez egészen pontosan azt jelenti, hogy az AIDA64 rendszer stabilitás teszt nevű kis eszközében, csak a „Stress FPU” opciót választottuk ki és így végeztük, illetve végezzük el a teszteket.

Sokat töprengtünk azon, hogy asztalon összeállítva, illetve házba szerelve végezzük-e a teszteket és végül arra jutottunk, hogy asztalon összeszerelve sokkal pontosabb eredményeket kapunk, mert a ház hűtése, még ugyanabban a formában is befolyásolhatja egy hűtő teljesítményét, mivel sokféle formájú és kialakítású hűtőről van szó, amik különböző irányú légáramlást igényelhetnek és most csak a hűtők teljesítményére vagyunk kiváncsiak, befolyásoló tényezők nélkül.

 

 

 

Első körben kipróbáltuk az intel gyári hűtőit, és egy EKL 775-ös hűtőt. A legkissebb intel hűtővel kezdtük amit a legújabb E szériához mellékel az Intel.

 

zsebhuto

 


 

Második versenyző a picivel nagyobb teljesítményű processzorokra szánt hűtő, ami pontosan kétszer olyan magas mint az előző.

 

nagyobbhuto

 


 

Harmadik játékos, az Intel felső kategóriás processzoraira szánt rézmagos hűtője, ami méretre megegyezik a vastag intel hűtővel, de rézbetét segít elvezetni a hőt a processzorról.

 

rezmagos

 


 

Végül, de nem utolsó sorban az EKL hűtője.

 

ekl

 


 

Tesztkörnyezet.

 

- Alaplap, Gigabyte GA-P31-DS3L.

 

- Memória, Kingmax 2 x 1GB DDR2 800.

 

- 350W Chieftek tápegység.

 

- Windows XP SP3 32bit.

 

- 22C°-os szobahőmérséklet.

 


 

 Minden hűtő esetében, maximális fordulatot használtunk és így is volt köztük olyan, ami nem tudott megbírkózni a processzorral.

 


 

Eredmények.

 


 

graf2

 

Értékelés.

 

Ahogy az várható volt, az Intel legkissebb hűtője nem volt képes lehűteni ezt a processzort, ugyanis a túlmelegedés védelem 74C°-tól csökkenti a magfeszültséget, és az órajelet is, mégis 80C°-ig melegedett a processzor, ami ment volna feljebb is, de leállítottuk a tesztet. A valamivel nagyobb tteljesítményre kitalált vastagabb hűtő, már majdnem sikerrel járt, de a 75C° még mindíg túl sok volt, ahoz, hogy használható legyen a rendszer. A rézmagos hűtő, nem engedte 70C°-nál magasabbra kúszni a hőmérsékletet és még használható is lenne a processzor, de eléggé közel van a maximális hőmérséklethez, ami nem a hosszú élet titka. Az EKL hűtője egy picivel magasabb fordulaton járt (2200RPM), de képes volt 65C°-on tartani a processzort, ezzel bizonyítva, hogy alumíniummal is lehet jól hűteni. A ventilátorok zajáról igazán nincs mit mondani, mert teljesen átlagos ventilátorok, ehez tartozó zajossággal amit, ha nem hajlandó valaki elviselni, az egész hűtőt le kell cserélni és választék az van bőven, ezért hamarosan jelentkezünk jónéhány népszerű hűtő tesztjével, ezzel is segítve a megfelelő hűtő kiválasztását.

 

merlinhardver.hu

 
 

2012-08-09 07:55:23
Oldal tetejére